Ez a burgonyarolád tavaly júliusban került fel a blogra, én nagyon szeretem, köretként vagy vegyes salátával szoktuk enni. Szerintem mutatós is, nemcsak finom és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.
Most, amikor szerkesztgettem a fotókat eszembe jutott, hogy milyen isteni illata is van, a sülő bacon, a fokhagyma, a petrezselyem.. :) Próbáljátok ki!
Burgonyarolád
Hozzávalók:
4 db nagyobb burgonya (majdnem 1 kg)
20 dkg szeletelt bacon
2 dl tejszín
2 tojás
3 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyemlevél
só, bors
Elkészítés:
Egy hosszú formát kibélelünk a baconnal,
a szeleteket szorosan, kissé átfedve rakjuk egymás mellé. A burgonyát vékony
karikákra vágjuk, a tejszínt elkeverjük a tojásokkal, fokhagymával, apróra
vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük.
A formába rétegezzük a
burgonyakarikákat, mindegyik sort sózzuk, borsozzuk és egy – két evőkanálnyi
tejszínnel locsoljuk meg.
Addig folytatjuk a rétegzést, ameddig a
formánk tele nem lesz, a maradék tejszínt végül ráöntjük és mindkét oldalról
behajtjuk a baconcsíkokat.
Előmelegített sütőben kb. 30-40 percig
közepes hőmérsékleten sütjük, ha villával megszúrva a burgonya már puha,
illetve a teteje ropogósra sült akkor kivesszük a sütőből.
A sütőből kivéve, a formából egy tepsire
borítjuk, majd néhány percig magas fokozaton addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem
lesz.
A kész burgonyaroládot friss
zöldségekkel vagy salátával kínáljuk.
4 megjegyzés:
Bomba ötlet!Először azt hittem krumplipüré. Alighanem azzal is működik, ha egy bonyolultabb nagy ebédnél nincs sok "sütőkapacitás"!
Ügbözlettel
Nekem sajnos nem sikerült, több szempontból sem. 1 óràn át volt a sütőben, de még akkor sem puhult meg mindegyik krumpli, a bacon beleragadt a formàba, és a krupli sem àllt össze, az egész szétesett😕
szia, lehet h nagyob biztonság lenne, előre héjában a krumplit mondjuk 20-25 percig főzni
A format a szalonna alatt is ki kell olajozni....Sok a víz a szeleteltbe..
tapasztalat...